Speuren

Er zijn verschillende vormen van speuren hieronder een uitleg van de verschillende vormen wij houden ons vooral bezig met (praktijk) speuren.

Praktijkspeuren, tracking en mantrailing zijn allemaal vormen van het volgen van een geurspoor, maar er zijn enkele verschillen:

Dit is een vorm van speuren waarbij honden worden getraind om specifieke voorwerpen of personen te vinden op basis van hun geur. Het doel is meestal om vermiste personen of voorwerpen op te sporen. Praktijkspeuren wordt vaak gebruikt door hulpdiensten en reddingsteams.

Tracking is een algemene term die wordt gebruikt om het volgen van een geurspoor door honden te beschrijven. Het kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het opsporen van dieren in het wild of het volgen van een verdachte tijdens een politieonderzoek.

Dit is een specifieke vorm van tracking waarbij honden worden getraind om een specifiek individu te volgen op basis van zijn of haar geur. Mantrailingshonden worden vaak ingezet bij zoek- en reddingsoperaties, vermiste personen en het opsporen van criminelen.

Kortom, (praktijk)speuren richt zich op het vinden van specifieke voorwerpen of personen, tracking kan breder worden toegepast en mantrailing is gericht op het volgen van een specifiek individu.

Praktijkspeuren, tracking of mantrailing is niet alleen leuk en leerzaam voor zowel de hond als de handler, maar het is ook geschikt voor honden van alle leeftijden en condities. Het feit dat het niet belastend is en aangepast kan worden voor honden met fysieke beperkingen maakt het nog toegankelijker.

Het is fantastisch om te zien hoe honden kunnen genieten van het volgen van een geurspoor en hoe ze hun natuurlijke talenten kunnen benutten. Het is een activiteit die zowel mentaal als fysiek uitdagend is voor de hond, en die een sterke band tussen jou en je hond kan versterken.

Veel plezier met het ontdekken van de wereld van (praktijk)speuren en het zien van wat jouw hond allemaal kan bereiken!

Hoe zien de lessen eruit:

*Kennismaking/ eerste les*

Een grasveld dient als startlocatie voor de eerste trainingssessie. Hier leggen we de basis voor het volgen van een geurspoor. Na een korte kennismaking gaan we van start. Tijdens de training wordt uitgelegd hoe honden geursporen volgen en hoe jij als handler (baasje) hierop kan inspelen. Een belangrijk onderdeel van de training is het juist hanteren van de speurlijn zodat je je hond niet afleidt of beinvloedt.

*Spoorzoeken*

Je hond leert om de (menselijke) geurbron te volgen over verschillende ondergronden en omgevingen. De instructeur zet een spoor uit waarlangs de hond moet volgen. Op het spoor worden voorwerpen met geur achter gelaten die de hond mag verwijzen elke verwijzing levert hem iets lekkers op. Deze voorwerpen helpen zowel de hond als de handler op de goede weg te zijn. De (menselijke) geurbron verstopt zich op verschillende locaties, waardoor de hond zijn neus en speurvermogen moet gebruiken om de beloning te ontvangen.

*Opbouwen van moeilijkheidsgraad*

Naarmate de hond vordert in zijn speurvaardigheden breiden we de training uit met het vergroten van afstand en door sporen te leggen over verschillende ondergronden, zoals zand, modder, stenen of zelfs water. Elk type ondergrond zal je hond uitdagen en helpen zijn vaardigheden verder te ontwikkelen.

De trainingen vinden plaats op een buitenlocatie, zoals een bos, park, woonwijk, industriegebied of grasveld, waar je hond veilig kan speuren.

*Beloning en aanmoediging*

Telkens wanneer de hond succesvol het spoor volgt en de “vermiste persoon” of object vindt, wordt hij enthousiast beloond en aangemoedigd door de handler. Dit versterkt het positieve gedrag en maakt de speurlessen leuk en motiverend voor de hond.

Speurlessen zijn niet alleen een leuke activiteit voor honden, maar bieden ook mentale stimulatie en versterken de band tussen hond en handler. Het is belangrijk om de training rustig op te bouwen en rekening te houden met het tempo en de capaciteiten van je hond.

Door regelmatig speurlessen te volgen, zal je hond zijn vaardigheden verbeteren en genieten van de mentale uitdaging.

Gegeven door:
Diana

Waar:
De lessen worden in overleg gegeven op diverse verschillende locaties.

Wanneer:
De lessen zijn individueel en duren 45minuten. Ze vinden overdag plaats, van maandag tot en met zaterdag. Wilt u op een vaste dag of flexibel afspreken, wilt u eens per week of eens per maand speuren of er iets tussenin, alles is mogelijk. 

Wat heb je nodig:

 • Tuig
  Je hebt een goed passend tuig (zoektuig) nodig, die je het liefst alleen gebruikt voor spoorlopen . De hond leert dan als ik dit tuig om heb moet ik aan het werk en mag nee moet ik zelfs mijn baasje meenemen want die weet het niet. 
 • De snit en / of het materiaal van het tuigje moet afwijken van het alledaagse tuigje van uw hond,
  omdat hierdoor de hond het onderscheid kan maken tussen alledaagse situaties en nog beter
  zoekwerk kan doen.
 • Om te voorkomen dat hij insnijdt, moet de bandbreedte van het harnas in verhouding staan tot het gewicht en de lengte van de hond. Maar hij mag ook niet te breed zijn, omdat hij anders de hond beperkt in zijn beweging.  Het liefst werken we met een Y-tuig. De borst tuigen houden de schouders van de hond tegen om lange stappen te nemen en is dus veel vermoeiender  en gaat een irritatie opleveren bij de hond tijdens het speuren.
 • Het materiaal moet zacht zijn, zodat het zich goed aanpast aan het lichaam van de hond en comfortabel is om te dragen. Bovendien moeten de naden goed zijn gemaakt.
 • De gespen moeten afgerond zijn zodat ze de hond niet storen.
 • Het tuig moet verstelbaar zijn zodat het optimaal kan worden afgesteld. Zorg ervoor dat de buikriem van grote honden ongeveer een handbreedte achter de oksels van de hond zit. Bij kleine honden moet deze afstand ongeveer drie vingers zijn, anders schuurt de riem onder de oksels van de hond.
 • Zorg ervoor dat er geen ringen aan de punt van het borstbeen van de hond zitten. 

 • Een lange lijn 7 á 10 meter (niet schurend materiaal denk aan biothane of leer) voor speuren in een woonwijk of stad mag ook een lijn van 5 meter gebruikt worden 
 • Een wat grotere beloning dan wat je hond normaal krijgt

EN WAT DRAAG JEZELF?

 • Zelf draag je gemakkelijke kleding die tegen een stootje kan, goede loopschoenen en natuurlijk kleding passend bij het weer….Draag geen sandalen, slippers of een korte broek want dan kan de spoorloper wel eens door de bramen gaan of andere bosschage.  Houd dus rekening met het feit dat u buiten traint en dus goed beslagen ten ijs dient te komen.  
 • Ook een rugzak of een goede buiktas is erg handig. Hier kunt u de riem in doen maar ook het water voor u en uw hond en een EHBO pakketje.

Kosten voor praktijkspeuren zijn:

 • 1 les 45 minuten á een uur € 45,00
 • 5 lessen voor € 210,00
 • 10 lessen voor de prijs van 9 lessen € 405,00

Heeft u interesse?

Neem contact op via e-mail of telefoon voor een afspraak, of vul het aanmeldformulier in.

Dank!